Een miskraam heeft een grote impact op je leven. Het is niet alleen een toekomstige baby die je verliest, het zijn ook je verwachtingen die ineens op zijn kop staan. Het is ook de confrontatie met gemis, verdriet, pijn. Er zijn al allerlei ideeën door je hoofd gegaan. Het iets zo graag willen en dan abrupt niet doorgaan. Het voelt aan als een valse start. Je mag weer helemaal opnieuw beginnen, terwijl je al zover was. Deze tips helpen je bij je miskraamverwerking.
In het boek Uit verwachting wordt in roman vorm heel mooi verwoord welke fases je als vrouw kan doorlopen bij het besef dat je zwanger bent en dan een miskraam krijgt.
- De eerste fase als de zwangerschapstest positief is: ‘wil ik dit wel?’. In mijn geval was het ook zo, ik wilde zo graag een kind, toen de zwangerschapstest positief was, was het eerste wat door mijn hoofd spookte: wil ik wel een kind?
- De tweede fase: blijdschap, het fantaseren hoe het zal zijn.
- De derde fase waarin je beseft dat het niet doorgaat met de miskraam.
- De vierde fase: de rouw, de periode na de miskraam.
Het verwerken van het afbreken van een zwangerschap heeft tijd nodig. Hier enkele tips die daarbij helpen:
Tip 1 Erkennen
Schrijf je gevoelens op. Schrijf op wat er allemaal gebeurd is en wat er nu met je gebeurd. Het hoeft geen mooi verhaal te zijn. Je hoeft het aan niemand te laten lezen. Hiermee erken je dat je een miskraam gehad hebt.
Als schrijven niet jouw ding is, kan je ook een schilderij maken of een beeld of een mozaïek. Of iets anders waar jij je verdriet in kan leggen.
Tip 2 Praten
Praat met je partner of vriend(en) of een professional. Ook al is het maanden later of in mijn geval jaren later. Het lucht op en geeft je miskraam een plaats, het maakt je systeem leeg en geeft ruimte voor nieuwe dingen.
Tip 3 Ervaren
Elke emotie die je voelt is waar. De boosheid, het verdriet, het schuldgevoel ze mogen er allemaal zijn. Bagatelliseer jezelf niet. Ook al vind jij dat er ergere dingen op de wereld zijn en dat er vrouwen zijn die het zwaarder hebben dan jij. Dat gaat over anderen, over levens die jij niet leef. Leef je eigen leven. Geef jezelf toestemming om je gevoelens te laten zijn en door je lichaam te laten razen. Zodra jij dit toelaat zal je merken dat ze gaan afnemen en dat er rust voor in de plaats komt. Je mag deskundige om hulp vragen hierbij.
Tip 4 Wandelen
Ga wandelen, bijvoorbeeld in de natuur of als je in de stad woont in het park. De beweging van lopen stimuleert je rechter en linker hersenhelft en stimuleert de hersenhelften om samen te werken, waardoor emoties kunnen stromen.
Tip 5 Slapen
Geef jezelf de rust om voldoende te slapen. Zeg wat afspraken af zodat je goede nachten kan maken. Ook na een miskraam mag je lichaam fysiek herstellen.
Tip 6 Gezond eten
Net als goed slapen mag jij jezelf ook goed voeden. Eet gezond zodat je lichaam kan herstellen.
Tip 7 Herdenken
Tenslotte maak of koop een symbool die jouw verloren kindje weergeeft. Door dit te doen geef je het een plek in je leven. Het is aan jezelf hoelang het goed voelt om dit symbool in je leven te houden.
In ons gratis e-boek 10 tips om je miskraam te verwerken vind je nog meer tips, zodat ook jij precies vindt wat je helpt. En anders kan je altijd hulp vragen bij onze deskundigen.
Heb jij een aanvullende tip? Dan hoor ik die graag van je in het reactieveld hieronder.
Thea van Dijk
Oprichtster van MiskraamVerwerken.nl