Je hebt een groep vrouwen die dezelfde behoefte voelen als jij en over hun miskraam willen praten. Die ook een uitlaatklep voor hun miskraam verleden willen hebben. Het is zover: je gaat starten en je praatgroep leiden.
De eerste zaken die je geregeld hebt:
- een locatie, kan je eigen woonkamer zijn waar je niet gestoord wordt.
- een tijd, bijvoorbeeld woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur.
- frequentie, bijvoorbeeld de eerste woensdag van de maand of om de week.
- de koffie, thee en een koekje staan klaar.
Eerste keer voorstellen
Als jullie voor de eerste keer bij elkaar komen is het fijn dat ieder iets over zichzelf vertelt. De gastvrouw kan beginnen. Wat vertel je? Eigenlijk datgene wat ieder zelf kwijt wil. In ieder geval je naam, eventueel je leeftijd, werk, relatie, kinderen, aantal miskramen, wat je brengt naar deze praatgroep.
Dit doe je elke keer opnieuw als er een nieuwe deelnemer aansluit bij je groep. Niet alleen de nieuwe deelnemer, iedereen dus.
Onderwerpen
Daarna kan er besproken worden waar op dat moment het meeste behoefte aan is. Er kan ook met elkaar een inventarisatie plaatsvinden over onderwerpen waar jullie de aankomende avonden over willen praten.
Zo af en toe kan er iets anders gedaan worden dan alleen praten. Je kan denken aan gedicht schrijven aan je miskraam of een tekening maken of een geleide meditatie doen of een deskundige uitnodigen.
Afsluiten
Sluit elke sessie met elkaar af. Dus geef elke avond een kop en een staart zogezegd. Een begin kan zijn een rondje maken langs de deelnemers met de vraag hoe het de afgelopen periode gegaan is.
Het einde van een sessie kan zijn een rondje maken met de vraag wat ze aan deze avond gehad hebben.
Aandachtspunten praatgroep leiden
Het is fijn als iedereen een keer aan het woord komt. Ook al heeft ze niets te zeggen. Let erop dat niet elke avond door dezelfde persoon gedomineerd wordt.
Het is prettig als je kan delen, maar dit wordt vervelend als het niet constructief meer is. Vriendschappen kunnen diep worden als je met elkaar deelt. Mogelijk dat je met elkaar hele andere dingen gaat doen, zoals een dagje sauna of winkelen, en dat de praatgroep op de achtergrond verdwijnt. Dit is natuurlijk prima. Je kan het stokje aan een ander doorgeven.
Heb jij tips of vragen voor het leiden van een praatgroep? Wij horen dit graag. Deel dit in het commentaarveld hieronder.
1 gedachte over “Hoe een praatgroep leiden voor miskraamvrouwen?”