Volgens de piramide van Maslow zijn er 5 behoeften die in deze volgorde vervuld mogen worden, willen we als mens volledig en vervuld zijn. Wat zegt deze piramide over het hebben van een miskraam?
Behoeften piramide Maslow
De eerste trede zijn onze basisbehoeften zoals eten, drinken en gekleed zijn. Als deze basisbehoeften vervuld zijn, gaan we naar de volgende trede en dat is veiligheid. Zodra onze buik gevuld is en onze dorst gelest, willen we warm en veilig zijn. We vinden een geborgen plek in de vorm van een woning. Dit geeft ons zekerheid.
Als het gevoel van veiligheid is gewaarborgd, gaan we contacten aan met anderen. Onze sociale behoeften gaan we invullen. Als we warm en veilig zijn en een netwerk om ons heen hebben verzameld, gaan we op zoek naar waardering. We willen graag erkend worden voor wie we zijn en wat we doen.
Na deze behoeften gaan we werken aan zelfontplooiing. We volgen scholing en gaan ons persoonlijk ontwikkelen.
Waar raakt miskraam in de pyramide
Wat gebeurt er als je een miskraam hebt gehad? Welk niveau van de piramide is beschadigd of uit balans? Je kan nog steeds voor je eten en drinken zorgen, je basis levensbehoeften zijn in orde.
Wel is je gevoel van veiligheid geraakt. Het voortijdig afbreken van je zwangerschap raakt je emotioneel. Je bent niet veilig geweest voor deze ervaring.
Een miskraam kan voelen als falen. Je was blijkbaar niet goed genoeg voor deze zwangerschap. In plaats van het krijgen van waardering, werd je afgekeurd.
Sociaal gaat er ook het een en ander mis. In plaats van vrolijk delen van je zwangerschap, krijg je nu opmerkingen die je het gevoel geven dat je alleen staat.
De hoogste trede van Maslow piramide is zelfontplooiing. Ben je in staat om je miskraam te zien als een verrijking van je leven? Kan je betekenis geven aan deze ervaring?
Hoera ik heb een miskraam?
Hoe kan je sterker uit de ervaring van een miskraam komen? Je gaat geen gezin vormen en het is nu nog maar de vraag of dit gezin er wel gaat komen.
Emotioneel ben je uit balans, waar jij zelf nog het meest verbaasd over bent. En dan kan jij je verhaal niet telkens opnieuw vertellen. Je wilt zo graag … Ja, wat wil je eigenlijk graag?
Wat wil jij?
Wat als je alle financiële middelen en tijd tot je beschikking zou hebben? Wat is je antwoord? Waarom wil je dit? Kan je de kern van wat je echt wilt op een andere manier bereiken? Of heb je bepaalde aspecten al bereikt?
Mijn wens voor een kind voelde als een oergevoel. Heel snel, met 3 maanden, was ik ook zwanger. De volgende zwangerschappen die voortijdig eindigden hadden dit gevoel niet. Ik wilde wel graag mijn zoon een broertje of zusje geven, ik deed het niet voor mijzelf. Hoe leuk het mij ook leek om meer kinderen te hebben. Het ging mij vooral om het gevoel van een gezin, samenzijn.
Dit wil niet zeggen dat als je wens voor kind geen oergevoel is, dat je dan ook geen kind kan krijgen. Dit was in mijn geval zo.
Alternatieven vinden
Het basisgevoel heb ik op andere manieren bereikt en dat voelt geweldig. Het gevoel van samenzijn heb ik bijvoorbeeld in het ondernemen dat ik samen doe met mijn collega. Ik heb scholing gevolgd op een cruiseschip. Ook heb ik het gevoel van samenzijn bij toneelspelen, waarbij we met een groep van 20 amateurspelers een productie neerzetten, waar veel toeschouwers plezier aan beleven.
Wat is je basisgevoel, wat is de kern van wat je wilt? Mogelijk dat dan ook jij kan zeggen: “mijn miskraam heeft mijn leven verrijkt”.
Lieve groeten
Thea van Dijk
www.geluk.online
Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay