Een op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Dit is best vaak. Gelukkig gaat het ook 9 keer goed! Maar daar gaat dit stukje niet over. Het gaat over wat er gemist wordt en beter kan als je een miskraam krijgt. Wat kan je verwachten als het misgaat? Hoe herken je een miskraam? Hoe gaat een miskraam? Wel of niet de verloskundige of huisarts waarschuwen? Wel of niet gaan werken? En hoe gaat een miskraam?
Wat gemist wordt
- Informatie hoe een miskraam verloop. Wat je kan verwachten?
- Wat doen met het vruchtje/minimensje?
- Waar je terecht kan voor ondersteuning?
- Begeleiding op emotioneel gebied, steun, betrokkenheid.
- Duidelijke instructies.
- Een houding van begrip en medeleven. Niet onpersoonlijk en zakelijk.
- Weinig tijd krijgen voor uitleg over hoe het verloop zal zijn.
- Advies hoe je een miskraam verwerkt.
- Emotionele begeleiding bij een volgende zwangerschap, niet alleen fysieke begeleiding.
- Een terugkomgesprek waarbij alles duidelijk wordt uitgelegd.
- Niet noemen dat je het vruchtje na een curettage mee naar huis mag nemen.
- Het belang van een naam geven aan je ongeboren kindje.
Dit geld niet voor alle begeleiders van zwangerschappen. Toch is het triest om te zien dat het zo vaak misgaat en daardoor vrouwen alleen in de kou komen te staan.
De erkenning dat een miskraam een natuurlijk gebeuren is en niet komt door sporten, bukken, tillen of sex is belangrijk in de verwerking. Er is ook een spiritueel aspect aan een miskraam, hier zijn een aantal blogs over geschreven. Maar dit is mogelijk wat te zweverig voor je.
In een volgend blog geef ik antwoord op wat er gemist wordt. Als je nu al behoefte hebt aan begeleiding neem dan contact op met een van onze therapeuten en coaches. En als je tips wil bij verwerking van je miskraam, download dan ons gratis inspiratieboek.
Lieve groeten
Thea van Dijk
PS Je mag altijd je verloskundige of huisarts waarschuwen. Waarschuw ook als je twijfelt of het niet vertrouwt. En zeker contact opnemen als je duizelig bent, ‘sterretjes’ ziet, zweet, het gevoel dat je flauwvalt of plotseling heftige pijn hebt.
Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay