Een miskraam, een nachtmerrie voor velen. Iets waarvan je weet dat het kan, maar waarvan je hoopt dat het je nooit overkomt.
Pas als het je overkomen is weet je echt wat het is. Je probeert je wel in te leven als iemand haar verhaal aan jou vertelt, maar de intensiteit ervaar je pas echt als je het zelf mee maakt.
Voor iedereen is het verdriet anders. In de loop van de jaren veranderd je verdriet. Zo was ik de eerste periode echt ontdaan. Een ‘leeg’ gevoel. De gedachte dat het gewenste leven zomaar door de wc zou spoelen was echt vreselijk.
Mijn missed abortion
Ook mij overkwam het me echt. Ik wist dat het eraan zat te komen (een zogenoemde missed abortion), maar dat het zó zou zijn, met zoveel bloed en krampen. Daar had ik me totaal op verkeken. We waren zelfs nog op vakantie geweest, dat kon prima zei de gynaecoloog. ‘Een heftige menstruatie’ zou het zijn.
Curettage
Wat was ik blij dat mijn lichaam aanvoelde dat het nog maar beter even binnen kon blijven tot we weer thuis waren. Bij de controle zat uiteindelijk alles er nog. Zodoende moest er alsnog een curettage gebeuren. Dan heb je helemaal niks meer zelf in de hand.
Nieuwe zwangerschap
Later werd ik veel rustiger over het geheel. Daarbij maakt het zeker uit dat wij gezegend werden met een nieuwe zwangerschap. Bepaalde dingen zou ik misschien anders doen, maar veel gaat in de waan van het moment. Elk jaar, wanneer we op vakantie zijn, steek ik een kaarsje aan voor mijn verlies. In een klein kerkje, waar zo weinig mogelijk toerisme is. Even een momentje stil staan.
Voor sommigen is het moeilijk om de miskraam een plek te geven. Helemaal als een nieuwe zwangerschap op zich laat wachten.
Drie onderdelen van verwerking
Het verwerken van een miskraam is belangrijk. Dit voorkomt dat je een trauma ontwikkelt. Rouwverwerking bestaat uit drie onderdelen. Aanvaarden, afscheid nemen en weer opbouwen.
Door te aanvaarden dat een miskraam impact op je leven heeft, zie je je verdriet onder ogen. Het mag er zijn. Dit aanvaarden geeft ook ruimte voor je emoties. Je wordt je hier bewust van en dat maakt weer dat je afscheid kunt nemen. Afscheid nemen betekent hier niet dat je niet meer aan je verlies hoeft te denken, of dat je er niet meer verdrietig over bent. Nee, het betekent dat je je miskraam een plek geeft en er bijvoorbeeld, zonder helemaal in tranen te zijn, over kunt praten. Je kunt bewust met je emoties omgaan.
Hulpmiddel
Om je bewust te worden van je emoties en de impact van je verlies in te zien heb ik een Verwerkingskaart Miskraam ontwikkeld. Een mooie kaart waar je je gedachten op kunt schrijven. Vijf verschillende vragen helpen je hierbij. De kaart, op A4 formaat, is geschikt om te bewaren. Je kunt later nog eens terug kijken hoe je je miskraam beleefd hebt en ervaren hoe je gevoelens veranderen. Als je zover bent kun je beginnen met opbouwen. Je gaat je aanpassen aan de situatie zoals die is. Met een nieuwe droom, waarvan je niet weet of deze uit gaat komen. Maar hij mag er weer zijn, je mag er weer naar leven.
Niemand kan je vertellen hoe lang dit proces duurt. De één is ‘zo’ klaar en de ander heeft meer tijd nodig. Maar let op! De één lijkt zo klaar, terwijl dat helemaal niet zo is. Dat is zonde.
Voorkom dat je een trauma overhoudt aan je miskraam en ga ermee aan de slag. Op de manier waarop jij dat wil.
Aafke Tadema
www.mamamind.nl/webshop
Afbeelding van Sandra Seitamaa via Unsplash