Je hebt een miskraam gehad… Het voelt alsof je gefaald hebt. Je bent boos op jezelf en je lichaam. Waarom is het mis gegaan? Je leeft redelijk gezond, je doet geen gekke dingen, je hebt de shotjes laten staan. Er is toch niets wat je beter had kunnen doen? Je lichaam heeft je in de steek gelaten. Je voelt je verraden door je lichaam.
Hoe kan je opnieuw zwanger worden en wel een baby krijgen? Wat is hiervoor nodig?
Onze moderne samenleving is complex, gaat snel en een individu wordt constant gebombardeerd met informatie. Je werkt achter je computer of op de ipad. Fysiek in actie komen doe je alleen op de sportschool een keer in de week op een afgesproken tijd.
Het leven wordt geregeld en ingedeeld. De digitale agenda is onmisbaar.
Al deze activiteiten worden geregeld vanuit het hoofd. Je handen daadwerkelijk vies maken door broodkneden of in de aarde wroeten is er niet meer bij.
Je lichaam weet precies wat goed voor je is. Het geeft signalen af, maar als we druk bezig zijn vallen deze signalen niet meer op of erger we negeren deze signalen. Bijvoorbeeld ga je naar het toilet als je moet plassen? Pak je iets te drinken als je dorst hebt of stel je dat nog even uit?
Op welk moment laat jij je lichaam bepalen wat goed is? Luister je naar de signalen die je lichaam geeft?
Een vroege miskraam is een moment waarop je gedwongen wordt te kijken naar je lichaam. Om opnieuw contact te maken met je lijf. Maar hoe doe je dat?
Als je consequent je eigen signalen genegeerd hebt, is het lastig om de signalen opnieuw te leren herkennen. In de periode voor mijn burn-out had ik geregeld hyperventilatie aanvallen. De paniek en angst sloeg dan toe. Door mijn burn-out leerde ik dat hyperventilatie een ultieme vorm is van negeren van mijn lichaam. Zodra ik iets dreigde te voelen, begon ik met hyperventileren. Toen ik mij realiseerde dat hyperventilatie het onderdrukken van gevoelens was, ben ik heel bewust stil gaan staan bij welk gevoel er ‘gezien’ wilde worden.
Op deze manier leerde ik opnieuw te luisteren naar mijn lichaam en mijn gevoelens te omarmen. Het bleek dat ik dit niet alleen kon en ik heb hulp gevraagd hierbij.
Wat mij naast gesprekken geholpen heeft om contact te maken met mijn lichaam is:
Jezelf insmeren
Door je lichaam met aandacht in te smeren met bodylotion of olie maak je contact met je lichaam. Sta open voor wat dit met je doet. In het begin mogelijk niet zoveel. Ik merk dat het insmeren mij rustig maak.
Gevoelens observeren
Emoties komen en gaan. Net als de golven aan het strand. Soms zijn de golven hoog, soms is het alleen wat kabbelen. Zo is het ook met gevoelens. Volg je gevoel.
Schrijven
Het dagelijks opschrijven van wat erin mijn hoofd omging, maakte dat ik mijn eigen denkpatronen ging ontdekken. Het heeft wel een paar maanden geduurd voordat ik mijn eerste patroon ontdekte. Maar tijdens deze maanden is wel de toon veranderd en werd mijn humeur steeds opgewekter.
Informatie stop
Als je met een verlies te maken hebt, zoals een miskraam, mag jij jezelf rust geven. Even geen facebook, internet, tiktok, instagram, nieuwsbrieven. Even alleen die zaken die echt belangrijk voor je zijn. Voor mij was dat mijn partner, vriendinnen, werk en hobby. Een soort van winterslaap om tot rust te komen en mijn gevoelens te verwerken.
Fysieke actie
Bij mij heeft wandelen goed geholpen. De ene voet voor de andere voet plaatsen. Genieten van het zonnetje, de bomen, de vogels. Na elke wandeling voelde ik mij beter dan voor de wandeling. Een vriendin heeft dit met hardlopen. Een andere vriendin doet juist aan pilates. Je fysiek inspannen maakt dat je contact voelt met je lichaam.
Als je het contact met je lichaam hersteld hebt, komt ook het vertrouwen in je lichaam. Je lichaam geeft namelijk signalen af die je nu herkent en op kan reageren, zodat jij je steeds energieker voelt. Soms is het lastig, dan heb je altijd de mogelijkheid om hier begeleiding bij te krijgen van een van onze therapeuten en coaches.
Lieve groeten
Thea van Dijk
Afbeelding van Darius Bashar on Unsplash