Zelf kreeg ze vier miskramen. Maar gelukkig ook vier gezonde kinderen (van 4 maanden tot 8 jaar). Vrouwencoach Nina Rang bij Eve uit Den Haag wist dat ze met haar ervaring iets wilde betekenen voor andere vrouwen. Haar boodschap luidt dan ook: “Aarzel niet om jezelf te geven wat je nodig hebt: aandacht, zorg en verwerking en neem daar vooral ook de tijd voor.” Hier volgt een vraaggesprek met Nina.
Wat is je het meest bijgebleven na je miskraamervaringen?
Vier keer heb ik een miskraam gehad. Het moeilijkst daaraan vond ik dat mijn lichaam me in de steek liet en dat het voelde alsof ik geen ‘echte’ vrouw was.
Vond je steun in je omgeving en/of vanuit de medische wereld?
Mijn familie en vriendinnen steunden me wel, maar konden zich toch niet zo goed in mijn situatie verplaatsen en gelukkig maar voor hen. Vanuit de medische wereld heb ik helemaal geen steun gekregen. Er was geen aandacht voor het verdriet, enkel voor het medische stukje.
Hoe heb je jouw verliezen verwerkt?
Het feit dat ik uiteindelijk toch moeder ben geworden van maar liefst vier gezonde kinderen maakt een hoop goed, maar het verdriet van de verloren kindjes blijft wel. Dat heb ik kunnen verwerken door veel aan mezelf te werken en zo mentaal, maar ook fysiek en hormonaal in balans te komen. Het volgen van opleidingen toegespitst op verlies en rouw en miskraamverwerking hebben daar zeker aan bijgedragen
Hebben jouw miskraamervaringen geleid tot het werk wat je nu doet?
Mijn miskramen zijn een directe aanleiding tot het werk dat ik nu doe: het coachen van vrouwen en met name rondom (gewenst) moederschap. Zo probeer ik iets negatiefs om te zetten in iets positiefs voor een ander en daar word ik natuurlijk ook blij van.
Wat wil je ’t liefst bereiken met je cliënten?
Balans; niet alleen mentale balans, maar ook op fysiek en hormonaal vlak. Lichaam en geest zijn zo verweven en als er ergens disbalans is, merk je dat. Een vrouw in balans is een gezonde, positieve, zelfverzekerde vrouw. Waardoor je moeilijke momenten in het leven – zoals een miskraam of ongewilde kinderloosheid – beter aan kan, en in sommige gevallen zelfs kunt voorkomen.
Wat is jouw meerwaarde voor hen?
Als coach ben ik zonder oordeel en met veel gevoel voor de situatie doordat ik eenzelfde ervaring heb gehad. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in (verminderde) vruchtbaarheid; ik kan praktisch advies geven om wel zwanger te worden/blijven. Dat geldt natuurlijk niet voor alle gevallen, maar er is wel degelijk iets dat je zelf kunt doen om je kansen – eventueel naast een medisch traject – te vergroten. Zo kun je bij mij bijvoorbeeld terecht voor een persoonlijk vruchtbaarheidsplan; we brengen jouw situatie in kaart en ik geef gerichte adviezen die voor jou van belang zijn.
Moet miskraam meer bespreekbaar zijn? Is dit nog een taboe volgens jou?
Ik weet dat het zo is, maar zelf heb ik het niet zo ervaren. Wel heb ik zelf altijd iedereen verteld van mijn miskramen, om het taboe er af te halen en omdat het niets is om je voor te schamen. Ik vind het ook belangrijk dat vrouwen altijd rekening moeten houden met de kans op een miskraam, zodat het mogelijk minder hard aankomt als het gebeurt. Dus ik vind zeker dat het bespreekbaar moet zijn.
Wat gebeurt er als vrouwen niet hun miskraam verwerken?
Vrouwen verkrampen en krijgen mentale problemen (onrust, een gevoel van falen, onzekerheid). Hun toekomst valt in duigen bij een miskraam, dus veel vrouwen zetten hun leven op pauze en wachten totdat het wel lukt. Ze ‘leven’ niet meer, hun levenslust verdwijnt en dat helpt niet mee aan het in balans komen.
Welke boodschap wil je hen meegeven?
Ten eerste; praat erover met je omgeving. Mocht je daar niet vinden wat je zoekt (erkenning, troost) dat is het fijn om met een coach te praten en mogelijk een miskraamverwerkingssessie te doen. Zodat het verdriet wat meer naar de achtergrond verdwijnt en je weer ruimte krijgt voor de toekomst. Ten tweede: wees lief voor jezelf en je lichaam. Zorg voor jezelf en zorg dat je zoveel mogelijk weer in balans komt: mentaal, fysiek en hormonaal.
Wat wil je nog kwijt?
Ik ben heel blij dat ik nu vrouwen mag helpen door ze te geven (een luisterend oor en coaching) wat ik zelf gemist heb toen mij het overkwam. Ik hoop dat vrouwen die hiermee worstelen het zichzelf gunnen om met iemand te praten en hun miskraam te verwerken. Aarzel niet om jezelf te geven wat je nodig hebt: aandacht, zorg en verwerking en neem daar vooral ook de tijd voor.
Begeleidt worden door Nina Rang