Een emotionele achtbaan, eerst ben je zwanger, dan de twijfels wil je dit wel, dan het bloedverlies, nu een lege buik. Je begrijpt jezelf niet, wat is er aan de hand? Als moderne vrouw kijk je eerst op internet. Bij google search zijn de resultaten overweldigend. Waar te beginnen? Met welke informatie kan je verder?
Een kleine greep uit mijn resultaten op google:
Maar wat helpt echt?
Er zijn verschillende aspecten die aandacht vragen:
1 Je miskraam erkennen als een verlies
Het klinkt simpel. Je bent je ongeboren kindje verloren, je bent je toekomstverwachting verloren. Je droom gaat niet door. Ongeacht de duur van je zwangerschap! Als je bloedverlies na een dag of 16 weken is gekomen, je droom van moeder worden is abrupt tot een eind gekomen. Dit is een verlies. De een zal het als een groot verlies ervaren, de ander zal het als klein verlies ervaren. Alles is goed.
2 Van je ongeboren kindje mag je afscheid nemen
In welke vorm je afscheid neemt van je ongeboren kindje is niet zo belangrijk. Wel belangrijk is dat het een manier is die bij je past. Waar jij en je eventuele kinderen je goed bij voelen.
Stilstaan en bewust afscheid nemen helpt in het proces van rouwen. In ons boek 10 tips om je miskraam te verwerken geven we tips.
3 Je mag leren opnieuw je lichaam te vertrouwen
Soms voelt een miskraam als falen. Falen van jezelf, falen van je lichaam. Maar een op de vier vrouwen krijgt te maken met een miskraam. Het is een natuurlijk biologisch verschijnsel dat niets met falen te maken heeft.
Als je meerdere miskramen hebt, kan jij je laten onderzoeken. Of mogelijk heb je iets aan deze tips.
4 Je mag jezelf tijd geven om dit verlies een plaats te geven
Er staat geen tijd voor verwerken. Is dit een week, een jaar, 5 jaar? Dit is heel persoonlijk. Het kan ook dat jaren later pas de behoefte komt om je miskraam te verwerken. Alles is goed.
5 Je mag je verlies verwerken op de manier die bij je past
In ons boek 10 tips om je miskraam te verwerken geven onze partners je alvast tips waar jezelf mee aan de slag kan gaan. Laat je leiden door je gevoel en gezonde verstand.
6 Mannen en vrouwen gaan verschillend om met verlies
Mannen zijn geneigd om te doen en vrouwen willen meer praten bij belangrijke levensgebeurtenissen zoals het meemaken van een miskraam. Dit kan botsen. De een voelt zich niet begrepen en de ander voelt zich verstrikt.
Christel Goulancourt heeft hier een mooi blog over geschreven: Man en vrouw in rouw. Brenda ten Have schrijft dat Mannen rouwen ook na een miskraam.
7 Je mag hulp vragen als je het gevoel hebt dat je er niet uitkomt.
De meeste rouwprocessen doen we van nature al precies goed. Soms kan je het gevoel hebben dat je meer nodig hebt, dan kunnen onze partners uitkomst bieden. Vraag gerust hulp als je hier behoefte aanhebt.
Meer weten? Vraag een van onze partners om advies.
Lieve groeten
Thea van Dijk