Door: Edith Hagenaar
Ikzelf heb nooit een miskraam gehad, maar enkele van mijn vriendinnen wel. De emotie die gepaard gaat met een miskraam van vooral een prille zwangerschap wordt vaak door de (medische) omgeving niet erkend, en je kunt het gevoel hebben dat de gevoelens die je hebt maar onzin zijn en misplaatst zijn.
Maar ook al was je kleintje slechts 2 dagen oud, de zielsverbinding is gelegd en energetisch ervaar je wel degelijk verdriet. Een ritueelmeditatie kan dan helend werken.
Je verdriet om je miskraam kan verergerd worden wanneer de foetus door de artsen of verpleegsters is weggenomen, al dan niet wanneer je zelf onder narcose was, en je geen gelegenheid hebt gehad voor een ritueel dat helpt je verdriet te ervaren en vervolgens een plaatsje te geven.
Een ritueelmeditatie is in alle gevallen een troostrijke, zinvolle manier om bewust te rouwen om je kindje, het een waardig afscheid te geven en voor jou een nieuw hoofdstuk te openen – waarin je de liefdevolle aanwezigheid van je kindje zult blijven voelen.
Wanneer we nooit via een ritueel afscheid hebben genomen van een dierbare, blijft hun vertrek uit het fysieke leven lange tijd onwerkelijk voelen. Het voelt onaf en onbestemd. Dit geldt zeker ook in het geval van een miskraam (een miskraam die je zelf had, of die je moeder had waarbij ze jouw broertje of zusje verloor).
Je kunt het ritueel ook in een meditatie uitvoeren. Overigens geldt dit ook bij vele andere vormen van verlies zoals bij het overgaan van een dierbare, een huisdier, bij een echtscheiding en ontslag van je werk.
Ritueelmeditaties werken vooral goed wanneer je voorbij het emotionele stadium bent en daardoor eventuele boodschappen van je kindje beter kunt ontvangen. Ook heb je bij een ritueelmeditatie meer rust en zit je niet vast aan het schema van een ander.
Edith Hagenaar
Auteur e-book Ritueelmeditatie en uitgever Sunshine for the Soul