Interview met Linda van Vegten
Heb je ervaring met het voortijdig eindigen van een zwangerschap?
Helaas heb ik op verschillende manieren ervaring met het verlies van mijn zwangerschap, ik heb meerdere kindjes verloren, de laatste was een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en was voor mijzelf levens bedreigend. Ik heb zelf veel gehad aan de begeleiding die ik heb ontvangen en nu zelf geef.
Wat heeft dit met je gedaan?
Het heeft mij diep geraakt en heeft mij op de feiten gedrukt dat je niet overal controle over hebt. Ook heb ik geleerd dat hoe verdrietig het ook was, ik er (hoe cliché) sterker uitgekomen ben, zowel persoonlijk als in mijn relatie.
Heb je steun ervaren uit je omgeving?
Ik ben zelf een heel open persoon en heb zeker steun ervaren, mede omdat ik open ben over wat mij/ ons is overkomen. Mijn partner heb ik ook enorm veel steun aan gehad, evenals mijn zoon. Zij maakten dat ik mijn verdriet kon dragen.
Waarmee zou je toen geweldig geholpen zijn?
Het enige waar je echt behoefte aan hebt is weten en horen dat je niet overdrijft en dat het gewoon vreselijk is. Mensen willen vaak graag “sussen”. Ook er later nog eens op terug komen of over beginnen, dat is echt een geschenk. Vooral omdat je zelf niet constant degene wilt zijn die erover begint. En je ook bang bent dat mensen moe zijn van je verhaal en je verdriet.
Hoe ziet je begeleiding eruit?
Mijn begeleiding is een mix van praten/ luisteren, opdrachten en oefeningen en soms ook een stukje relatiebegeleiding. Dit ligt aan de persoon of het stel dat ik voor mij heb. De begeleiding is niet geheel vastomlijnd, maar afgestemd op de behoefte.
Ik heb ervaring met verschillende methodes, waarbij ik kijk naar wat aan sluit op de persoonlijke wensen. Maar denk vooral aan bezig zijn met ervaren, voelen, praten.
Waarom komen vrouwen naar je toe?
Vrouwen en ook stellen komen naar mij toe omdat ze hulp nodig hebben bij het verwerken van hun miskraam, abortus of stil geboren kindje. Ik hoor vaker terug dat het vertrouwen en het niet dwingende karakter hen over de streep trekt.
Heb je een tip voor vrouwen die nu een miskraam meemaken?
Wees open over wat je mee maakt, vraag eventueel praktische steun (mensen willen helpen maar weten niet hoe! Door specifiek te vragen om een maaltijd, een boodschap ben jij geholpen en zijn zij blij dat ze iets kunnen doen)! En zeg wat je verwacht, dan kunnen ze ook aan je verwachting voldoen; “wil je even langskomen”, “zou je alleen even naar me willen luisteren”, “wil je even bij me zitten…”
Wat maakt dit werk mooi voor jou?
Dat ik er kan zijn, dat ik invulling kan geven aan een proces wat ik zelf zo graag had gehad in die periode.
Wil jezelf nog iets zeggen?
Het proces is jouw proces. Doe vooral wat goed voelt voor jezelf en je partner. Wees eerlijk, maar wel respectvol, mensen in je omgeving en die je dichtbij staan hebben het beste met je voor, ook als ze je niet (meteen) begrijpen of doen wat je van ze verwacht.
Meer lezen over Linda van Vegten
Foto van Priscilla Du Preez via Unsplash