Heb je na één miskraam al vragen waarom het is misgegaan, bij herhaalde miskramen ga je je dit helemaal afvragen. Nu is het in Nederland gebruikelijk dat je na 3 miskramen wordt onderzocht, maar vaak komt daar niets uit en wordt het aan pech toegeschreven. In mijn ogen is er een reden dat het misgaat, maar is de medische wetenschap nog niet zover dat die reden gevonden kan worden.
Nu ben ik natuurlijk geen arts, maar in de loop der tijd heb ik aardig wat inzichten verzameld. Zo zijn er een aantal redelijk gemakkelijk te behandelen aandoeningen die miskramen kunnen veroorzaken, die nog wel eens over het hoofd worden gezien.
Heb jij meer dan één miskraam gehad, dan is het de moeite waard om je te laten onderzoeken op de volgende aandoeningen.
Coeliakie [of gluten-intolerantie]
Wanneer je coeliakie hebt ben je intolerant voor gluten. Als je dan toch gluten binnenkrijgt beschadigt dat je darmslijmvlies waardoor je voedingsstoffen niet goed kunt opnemen. Er ontstaan dan tekorten aan bepaalde voedingstoffen en die tekorten doen je vruchtbaarheid geen goed.
Veel vrouwen die hieraan leiden worden heel onregelmatig ongesteld en coeliakie kan ook het antifosfolipidensyndroom veroorzaken, wat weer een sterk verhoogde kans op miskramen geeft…
Coeliakie kan bij iedereen weer een ander klachtenpatroon geven, waardoor het soms jaren kan duren voordat het wordt herkend. Als je het hebt dan brengt een glutenvrij dieet je kansen op een miskraam drastisch omlaag.
Is het bij jou vastgesteld, laat dan ook je vitamine B6 en B12 niveaus nakijken, daar hebben coeliakiepatiënten vaak een tekort aan en ook dat verhoogt de kans op een miskraam.
Schildklier antilichamen
Hypothyreoïdie [een te traag werkende schildklier] komt vaak voor bij vrouwen met onverklaarde vruchtbaarheidsproblemen en stoornissen in de ovulatie. Dit is een auto-immuun afwijking, dat wil zeggen een afwijking van je eigen lichaam tegen lichaamseigen stoffen.
Het kan zelfs een oorzaak zijn van miskramen als je schildklier verder goed functioneert, daarom is het verstandig om je schildklier uitgebreid te laten testen. Niet alleen op de gebruikelijke schildklierhormonen, maar óók op schildklier antistoffen. Vraag desnoods om een second opinion.
Wordt dit bij jou gevonden, dan brengt een behandeling met schildklierhormonen je kansen op een miskraam aanmerkelijk omlaag.
Daarbij zou 30 tot 40% van de coeliakiepatiënten ook een schildklierafwijking hebben, dus is bij jou één van beiden vastgesteld, laat je dan zeker ook op de andere aandoening testen.
Parodontitis [ernstige tandvlees ontsteking]
De gezondheid van je tandvlees is niet het eerste waar je bij stilstaat in verband met miskramen, maar parodontitis verhoogt het risico op een miskraam, zo waarschuwt Rebecca Fett in haar boek ‘It starts with the egg’.
Daarbij heeft parodontitis ook een lichte invloed op je kansen om zwanger te worden: het zou gemiddeld 2 maanden langer duren voor je zwanger bent wanneer je aan parodontitis lijdt.
Nu gaan de meeste mensen in Nederland regelmatig naar de tandarts, maar toch… heb je last van bloedend tandvlees, laat het dan nakijken en zorg voor een goede mondhygiëne.
Wil je meer weten over de mogelijke oorzaken van herhaalde miskramen, dan vind je goede informatie op de website van Freya.